Leren ondernemen in loondienst
“We willen een jonge hond de ruimte geven” zei de landelijk projectleider Nederland Gaat Digitaal tegen me, toen ik in 2002 op mijn 29e na een sollicitatie landelijk projectleider Digikringen werd. De jongste binnen Syntens.
Syntens, Innovatienetwerk voor Ondernemers werd betaald door de overheid om het Midden- en Kleinbedrijf (MKB) in Nederland innovatiever te maken. Ondernemers kregen kosteloos twee dagen advies per jaar. Ik had bij Syntens een fantastische tijd. In 9 jaar tijd adviseerde ik honderden ondernemers over strategie, marketing en Internet. Ik begon de Digikring, een businessclub voor ICT-ondernemers dat ik van een regionaal initiatief uitbouwde tot een landelijk netwerk met 1000 leden en een Masterclass. In 2005 werden de Digikringen zelfstandig en werden door ondernemers gerund.
Alle ondernemers die ik adviseerde, bij elkaar bracht en ontmoette leerden mij zo ongelofelijk veel over ondernemen, over mensen, over het leven en over mezelf. Achteraf heb ik met het starten uitbouwen van de Digikring leren ondernemen in loondienst verband. Ik ben daar mijn collega’s en leidinggevenden enorm dankbaar voor.
Innoveren met de poten in de klei
Het bleef even stil aan de telefoon. Ik had net de directeur van Challenge Records gezegd dat ik bij hem in dienst wilde komen. Om mijn advies uit te voeren en aan de slag te gaan met digitale innovatie en het ombouwen van zijn businessmodel.
“Nou daar moeten we dan maar eens over verder praten” was zijn antwoord en ik haalde opgelucht adem.
Ik had een paar maanden daarvoor een intensief persoonlijk ontwikkelingstraject doorlopen om aan de slag te gaan met mijn “Dertiger Dilemma’s”. Ik ging bij mezelf te rade ging wat ik wilde in mijn leven en in mijn werk. Daaruit volgde dat ik na 9 jaar advieswerk en projectmanagement bij Syntens heel iets anders wilde gaan doen.
Ik besloot om van mijn grote passie, muziek mijn werk te maken. Dat moest alleen nog wel een passende vorm krijgen. Na een aantal goede gesprekken bedachten mijn nieuwe baas bij Challenge Records en ik samen dat “New Business Manager” de lading het beste dekte voor wat ik zou gaan doen.
In 2007 begon ik een nieuwe baan bij Challenge Records, een platenmaatschappij gespecialiseerd in jazz en klassieke muziek. Een klein bedrijf van 13 personen.Innoveren met de poten in de klei. Spotify bestond nog niet en illegaal downloaden was de normaalste zaak van de wereld. De platenmaatschappijen en de artiesten werden daar niet beter van. Dat moest snel veranderen.
Bij Challenge had ik een veelzijdige baan met veel ruimte voor ondernemerschap en verantwoordelijkheid om nieuwe verdienmodellen te ontwikkelen en te exploiteren.Ook was ik verantwoordelijk voor de ontwikkeling Tunebase, een digitaal platform voor de exploitatie van muziek in digitale vorm. Het platform was bedoeld voor kleine platenmaatschappijen die te klein waren voor een deal met Apple voor iTunes, My Space en Hyves.
Ik sloot met de verkoper en mijn baas deals met de marketingmanagers van Trouw en de Volkskrant voor speciale boxen voor hun lezers. Bovendien zette ik een webshop op waar we onze cd’s direct aan consumenten over de hele wereld konden verkopen. Mijn werk draaide niet om plannen en concepten, maar vooral om uitvoering en resultaat – zoals bij de meeste ondernemers.
Het echte werk
“Leuk idee schat, maar zullen we niet eerst een huis kopen, trouwen en papa en mama worden?” Dat zei mijn zwangere vriendin Jitske in het voorjaar van 2010 tegen me toen we een goed gesprek hadden en ik vertelde dat ik fulltime voor mezelf wilde beginnen. Ze had gelijk en ik stelde mijn plan uit.
Mijn wens om te gaan ondernemen was ontstaan toen ik trainde met een aantal collega’s voor het lopen van de Roparun, een estafetteloop in teamverband van Parijs naar Rotterdam. Ik was in 2008 al eens parttime ondernemer geweest naast mijn baan als Internetconsultant. Daardoor had ik geleerd dat focus en dedication voor een ondernemer essentieel is. Er kwam tijdens de vele kilometers rennen bij mij een diepe behoefte naar boven om nu echt mijn eigen keuzes te gaan maken en volledig voor het ondernemen te gaan.
Op 39-jarige leeftijd, als getrouwd man, vader van onze dochter Isa en eigenaar van een prachtig huis in Amsterdam werd ik op 1 augustus 2011 fulltime ondernemer. Het echte werk, want ik moest er mijn deel van ons brood en hypotheek van betalen. Met een concurrentiebeding en een startersuitkering, maar met veel ideeën, een groot netwerk en een gezonde dosis enthousiasme.
Een stap die me veel heeft gebracht. Daarover meer in de volgende blog!