12,5 jaar ondernemer: hoe mijn enthousiasme over ondernemen ontstond

1 februari 2024. Op die datum was ik precies 12,5 jaar fulltime ondernemer. Wat een lange periode is dat eigenlijk, wat een rollercoaster was het en wat heb ik veel geleerd. Ik deel in deze blog hoe ik enthousiast over ondernemen werd. In twee andere blogs vertel ik hoe ik zelf ondernemer werd en wat mijn drie lessen zijn.

Een vrije en onbezorgde houding

 

1 februari 2024. Op die datum was ik precies 12,5 jaar fulltime ondernemer.

“Kom, het is mooi weer, we gaan naar De Mooie Nel om te waterskiën!” Ik keek op van m’n schilderwerk en vond het meteen een goed idee.

Mijn eerste stage van mijn opleiding HEAO Commerciële Economie deed ik in 1995 bij twee jonge ondernemers uit Haarlem die een marketingadviesbureau hadden opgezet. Jeroen en Bart zagen overal kansen. Ik vond het fascinerend hoe zij in het leven stonden, vol van energie, ideeën en met een vrije en onbezorgde houding.

Na een leerzame stage werkten we nog een tijdje samen en deed ik kleine marktonderzoeken en tal van klusjes. Zo knapten we samen een pand in de Haarlemse binnenstad op en als het mooi weer was dan gingen we buiten spelen en genieten.

Op hun aanraden richtte ik een bedrijfje op zodat ze mij konden inhuren om voor hen een Engelse schoonmaakmachine in de Nederlandse markt te kunnen zetten. Het kwam er niet van, ik was pas 23, had een relatie die veel van me vroeg en was nog echt niet toe aan ondernemen. Toch was het eerste zaadje voor ondernemen geplant.

 

Eerst nog meer kennis en ervaring

 

“Zeg Jasper, wat dacht je ervan om samen met mij een marketingbureau te beginnen?” Dit vroeg David Efdé aan mij bij het eind van onze afstudeerstage HEAO Commerciële Economie bij het Innovatiecentrum.

We deden daar marktonderzoeken voor technische MKB-ondernemers die een nieuw product in de markt wilden zetten. Het was een geweldige en leerzame tijd en ik wist eindelijk wat ik wilde gaan doen: ondernemers helpen om commercieel succesvol te worden. En ik raakte goed bevriend met David.

Ik voelde me gevleid door Davids vraag, maar zei dat ik eerst nog meer kennis en ervaring op wilde doen. Een valkuil. Denken dat je eerst nog meer moet weten om te doen waar je echt blij van wordt. Maar daar kwam ik veel later pas achter. 

 

Mijn drive en enthousiasme maken het verschil

 

“We willen Jasper graag hebben” was wat mijn toenmalige vriendin hoorde toen ze de directeur van IMK Voorlichting Noord West aan de telefoon had. Ik was niet thuis op dat moment, maar dolblij met het nieuws. Ik mocht MKB-ondernemers gaan helpen en adviseren over strategie en marketing!

Tijdens de afronding van mijn Post-HBO studie Bedrijfskunde deed ik één sollicitatie voor mijn droombaan en het was meteen bingo. Ik voldeed niet aan de criteria, want ze zochten naar een ouder iemand met meer werkervaring. Toch startte ik 1 september 1997 als junior adviseur bij IMK Voorlichting. Dat een paar maanden later Syntens, Innovatienetwerk voor Ondernemers werd.

Mijn drive en enthousiasme hadden bij die ene sollicitatie indruk gemaakt. En ik leerde dat dat superpowers zijn. Daar had ik vele jaren later als ondernemer enorm plezier van.

Daarover meer in de volgende blogs!

Jasper van Bochove

B2B Marketing Strateeg - ik help directeuren van B2B bedrijven mensgedreven groeien

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 Shares
Share
Tweet
WhatsApp
Email