Help, ik heb last van het impostersyndroom!

‘Bescheidenheid siert de mens’. Of: ‘Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’. Typisch Nederlandse uitspraken die hun weerslag hebben op alles wat we doen. Met als resultaat dat veel merken, websites en marketingboodschappen allesbehalve onderscheidend zijn. Zonde! Hoe komt dat, vraag ik me dan wel eens af. Nou, een van de oorzaken die ook ik herken, en die danig in de weg zit om groots en onderscheidend te denken is het impostersyndroom. Veel mensen lijden daar in meer of minder mate aan. Ook ondernemers en CEO’s.

Welk syndroom?


Het impostersyndroom is een veelvoorkomend probleem onder ondernemers. Het is de innerlijke stem die ons vertelt dat we niet goed genoeg zijn en dat we gewoon stomweg geluk hebben gehad met onze successen. Dit kan leiden tot onzekerheid en uiteindelijk een belemmering zijn voor groei en succes.

Herkenbaar? Gelukkig is er een oplossing en kun je je zelfvertrouwen herstellen door te werken aan het overwinnen van het impostersyndroom.


8 tips

 

Deze 8 tips geven je alvast een goede start:

  1. Aanvaard het feit dat het impostersyndroom een veelvoorkomend fenomeen is. Het is belangrijk om te beseffen dat je niet alleen bent en dat veel mensen, ook succesvolle ondernemers, hiermee worstelen.
  2. Verzamel bewijzen van je successen. Houd een logboek bij van je successen en blijf hierin schrijven. Dit zal je helpen om te zien hoe ver je bent gekomen en hoeveel je hebt bereikt.
  3. Stel realistische verwachtingen voor jezelf. Bedenk wat je kunt bereiken met de huidige middelen en capaciteiten en stel doelen die haalbaar zijn.
  4. Wees trots op je prestaties. Het is belangrijk om te beseffen dat elke stap die je zet, ongeacht hoe klein, een prestatie is waar je trots op kunt zijn.
  5. Omring je met positieve mensen. Zorg ervoor dat je omgeving uit mensen bestaat die je steunen en waarderen, in plaats van mensen die je afbreken of neerhalen.
  6. Blijf leren en groeien. Door te blijven leren en nieuwe vaardigheden te ontwikkelen, kun je je zelfvertrouwen versterken en beter in staat zijn om uitdagingen aan te gaan.
  7. Geef jezelf credit. Het is belangrijk om te beseffen dat jouw successen het gevolg zijn van jouw harde werk en bekwaamheid, in plaats van toeval of geluk.
  8. Wees mild voor jezelf en blijf lachen!

 

Dus

 

Droom groot en laat je niet beperken door negatieve gedachten. Weg met het impostersyndroom!

Wil je een beetje hulp bij het stellen van jouw ultieme vergezicht voor je onderneming of je merk? Laat ons eens vrijblijvend met je meedenken en boek een verkennend Klankbordgesprek.

Dick de Zwart

Freelance e-mailmarketing en automation specialist. Docent. Trainer. Coach.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 Shares
Share
Tweet
WhatsApp
Email